ОПШТИНЕ И НЕВЛАДИН СЕКТОР У АКЦИЈИ
21.3.2011

СВЕТСКИ ДАН ШУМА-21.март, обележен је у Нишу заједничком акцијом организација цивилног друштва и локалних органа власти. У томе су предњачиле градске општине Палилула и Пантелеј. Прво је у недељу, под покровитељством Градске општине Палилула, Удружење грађана ПУЛС и конзорцијум организација цивилног друштва са медијском ЕКОПОЛИСмрежом, ученицима школа, комуналних предузећа, саветом грађана и Канцеларијом за младе Палилуле, организовало акцију чишћења и садњу нових стабала у зеленом простору, који се налази између две школе - Основне школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“.

Радна активност на овој локацији окупила је око 40 волонтера, грађана овог дела насеља у Палилули и чланова невладиног сектора. Радило се по хладном и кишовитом времену од 10:00 до 14:00 сати уз подршку радника ЈКП „Медијана“ и ЈКП “Горица“. Резултат активности: сакупљено је око 80 врећа отпада, претежно пластике али и других врста отпада из домаћинства. Засађено је десет нових стабала и расчишћен терен. Ова мала „зелена оаза“ Палилуле, по речима организатора, недавно је чишћена али са одлагањем отпада се није престало. Грађани овог насеља не одустају од предлога да се овај простор уреди као рекреативни парк, јер по свом ободу припада шумском комплексу Спомен парка „Бубањ“. Зато је и настао слоган „САЧУВАЈМО ШУМИЦУ-ПЛУЋА ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ“, као израз велике жеље становника Ледене стене да уместо депоније поред својих домова имају уређен простор.

Овим поводом су, Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Бобан Микић, члан Већа, Александар Савић, шеф одборничке групе у ГО Палилула, обишли паркић на Леденој стени и придружили се учесницима акције невладиног сектора. Домаћини активности, чланови удружење „ПУЛС-Плућа Ледене Стене“, регитровали су невладину организацију  22.априла 2010. и активно раде на унапређењу заштите животне средине и здравља становништва Ледене Стене. По речима председника општине, проф.др Игора Новаковића, градска општина Палилула је од 2009. учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије а у сарадњи са ЕКОполис мрежом и партнер у међународним еколошким кампањама „Милијарду стабала за планету земљу“-„Зелене стазе Европе“-„Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Цлеан уп тхе Wорлд 2011“. У насељима Градске општине Палилула успешно се остварује Програм активности на уређењу међублоковског зеленила и решавају захтеви грађана. „Веома је битно да се уз помоћ оваквих акција и пројеката, али и континуиране едукације деце и омладине, развија и унапређује еколошка свест и на прави начин вреднују могућности које нам природа нуди-наглашава Милан Ђурђевић, председник Скупштине“. Циљ ових активности, по оцени наших саговорника је повећање зелених и парковских површина у Градској општини Палилула - Граду Нишу. Зато је општина Палилула прихватила позив и постала члан 2010. „Зелене мреже Града Ниша“.